Želim živjeti drugačije!

Bez obzira koliko smo godina proživjeli na ovom svijetu, čitav naš život sastoji se od ogromnog broja izbora. Zahvaljujući vrlo poučnim reklamama naučili smo,  da nisu svi preparati i postupci za mršavljnje djelotvorni,  da je ponekad bolje šutjeti, žvakati kaogumu , cuclati tvrdi bombon ili piti pivo, nego govoriti i živjeti drugačije.

Naš stari način života, postupci, međusobni odnosi ili problemi postali  su naša rutina. A ovaj naš stari život, makar i bio poput ustajale močvare, ipak je naš vlastiti… pa bio on dosadan i pun rutine, poznat nam je i na njega smo navikli…

Ma, nije on ni sama močvara, ima on i svojih privlačnosti… Eh, pa odluči konačno što hoćeš!

Želim živjeti drugačije!

Čim donesemo odluku, svemir nas provjerava.

I evo je, situacija životnog izbora. Ne biraš Maju ili Luku, Reno ili Mercedes, zanat ili fakultet, zaradu, posao… Sve su to samo forme, a njih je beskonačno mnogo. Zapravo biraš hoćeš li započeti novi život ili ćeš ostati u starom koji ne vodi nikamo.

Krize su uvijek zvali razdobljem velikih otkrivenja, velikih odluka i važnih koraka koji vode značajnim promjenama – no samo ukoliko savladamo ono što je potrebno savladati.

Ovu istinu odlično su razumjeli starogrčki filozofi kad su govorili da se ne treba bojati krize koja se javlja prije najvažnijih prekretnica u našem životu.

Sama riječ “kriza” dolazi od starogrčke riječi krisis – odluka, sud, prosuđivanje. Stvar je u tome da kriza nije samo duboko nezadovoljstvo starim i pasivna želja da se nešto promijeni na bolje. Ona je vrlo konkretna, aktivna promjena shvaćanja onoga što je bilo i što će biti. Za izlazak iz krize nije dovoljno samo uvidjeti što u ovoj fazi svog života više ne želiš, prije svega potrebno je shvatiti što u svom životu želiš.

Već vas čujem kako mi govarate: “U teoriji to zvuči jako lijepo, ali u praksi…” Ne žurite sa zaključcima. Praksa u svakom slučaju nije naša briga. Uvjeravam vas da nju na potpuno profesionalnoj razini organizira sam Svemir ili kako to već zovete sudbina, viša sila.

Prosudite sami: čim u trenutku krize konstatirate da se nešto u vašem starom životu mora mijenjati, čim vaše srce počne sanjati o nečem važnijem i istinitijem, odmah se njeno veličanstvo Svemir  upliće svom snagom. Istog nam trena stvara situacije kako bi provjerila koliko su čvrste i pouzdane naše odluke, a ova provjera je uvijek povezana s izborom.

Pretpostavimo da ste zaključili da vam nije važan novac, nego da je puno važnije raditi ono što volimo, za dušu. I, čim ste konačno donijeli odluku o prelasku na drugi posao, posao koji volite i zbog kojeg ste spremni živjeti “na kruhu i vodi”, odjednom vam na starom, dosadnom poslu koji ste odlučili napustiti ponude položaj voditelja i puno veću plaću.

E, sad treba izabrati! I štogod govorili i pametovali, već po samom vašem izboru odmah će biti vidljivo što vam je u životu zaista bitno. Takvih situacija u životu ima vrlo mnogo.

Zaključili ste da je za vas jako važno biti častan, a sudbina vam daje mogućnost da nekažnjeno ukradete i to poprilično – pa birajte!

Zaključili ste da su za vas najvažnije istina i pravednost i odmah vam se daje mogućnost da prevarite i to lako, bez rizika i još da dobijete nešto što ste odavno željeli – pa birajte!

Zaključili ste da ste za nešto predodređeni i da ćete se za to boriti, upisati se na fakultet na koji se praktički nemoguće upisati, za što bi trebale čak godine i odjednom vam se daje mogućnost da vrlo lako i brzo upišete drugi, skinete velik teret sa sebe, umirite roditelje – pa birajte!

Zaključili ste da je za vas istinska ljubav važnija od svega i da ćete se za nju boriti do samoga kraja – i odmah se otvara mogućnost da stupite u povoljan brak, u lijep, ugodan odnos, ali bez ljubavi… i birajte.

Ovaj jasan “mehanizam” sudbine nazivaju “podlim zakonom”, a meni se puno više sviđa određenje filozofa koji ga nazivaju zakonom životnog izbora. Čini se da svaki put na kraju jedne i početku nove etape, svemir želi da iznova odredimo što nam je u životu bitno i  najsvetije.

Svojim originalnim provjerama i iskušenjima u situacijama izbora ona jasno pokazuje da nije dovoljno imati namjeru, nego  se svaki put iznova treba potruditi za ono što volimo i u što vjerujemo. O našem izboru, našoj reakciji u takvim situacijama doista ovisi čitav naš daljnji život i ne samo naš.

Postoji još jedan zakon koji glasi: „Što si siješ, to i žanješ“. Ako želiš znati kakva ti je budućnost, znaj da će biti razmjerna onome što je u nekom trenutku nadahnjivalo tvoj um i upravljalo tvojim postupcima.

Čitav naš život, sve situacije koje nam je donijela sudbina jedan su velik neprekidan izbor između dva puta: glave i srca, između puta “ne ovuda” i puta “ovuda”. Čuti glas srca u trenutku izbora, a zatim postupiti suprotno isto je kao kad na stazi vidimo putokaz, ne poslušamo ga i zatim se izgubimo.

Put srca dug je i izazovan, pun svakojakih prepreka i iskušenja kao i put glave, ako ne i više. Ukoliko se u vašem životu dugo vremena ništa nemijenja, ništa novo ne otkrivate, znači da idete putem glave koji nikuda ne vodi. Udaljili ste se od srca i što budete dalje išli tim putem, tim ćete se teže vratiti srcu.

U drevnim su vremenima govorili da ako u tom slučaju zastanete, sjetite se o čemu je srce najviše sanjalo i usudite se učiniti prvi, mali ali važan  korak i nikada nećete pogriješiti.

Kad zatrebate podršku i smjernice, ovdje smo za vas i rado ćemo vam prenijeti znanje. :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *